شیرین کننده ها در صنایع غذایی
شیرین کننده ها در صنایع غذایی انواع مختلفی دارند. شیرین کننده ها موادی هستند که به غذاها و نوشیدنی ها طعم شیرین می دهند. آنها می توانند از منابع طبیعی یا مصنوعی بدست آیند و هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مقاله، به بررسی انواع مختلف شیرین کننده های غذایی و کاربردهای آنها می پردازیم.
شما می توانید جهت خرید انواع شیرین کننده ها و دیگر افزودنی های صنایع غذایی با رقابتی ترین قیمت با کارشناسان رالند تماس بگیرید.
بشتر مطالعه کنید:تاثیر آسپارتام بر دیابت
شیرین کننده ها را می توان به طور کلی به چهار دسته شیرین کننده های طبیعی ، شیرین کننده های مصنوعی ، گیاهی و الکلی تقسیم کرد:
دسته بندی اصلی شیرین کننده ها
شیرین کننده های غذایی طبیعی
این شیرین کننده ها شامل: شکر، عسل، شربت افرا، استویا و … می باشند که چند مورد از مهم ترین آنها را در زیر بصورت خلاصه توضیح می دهیم
شکر: شکر رایج ترین شیرین کننده طبیعی است که از نیشکر و چغندر قند به دست می آید. شکر دارای کالری زیادی است و مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به مشکلات زیادی از قبیل افزایش قند خون، پوسیدگی دندان و چاقی شود، به همین دلیل، بسیاری از مردم به دنبال جایگزین های طبیعی و سالم تر هستند.
عسل: عسل یک شیرین کننده طبیعی است که توسط زنبور عسل تولید می شود. این ماده علاوه بر طعم شیرین، دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی نیز می باشد. با این حال، کالری عسل نیز بالا است و باید در حد اعتدال مصرف شود.
شربت افرا: شربت افرا از شیره درخت افرا بدست می آید. این شربت طعم قوی و رنگ تیره ای دارد و منبع منگنز و آنتی اکسیدان می باشد. شربت افرا نیز کالری بالایی دارد.
استویا: استویا گیاهی است که 200 تا 300 برابر از شکر شیرین تر است. این ماده کالری و کربوهیدرات ندارد و به عنوان یک شیرین کننده طبیعی بدون قند شناخته می شود. بدلیل ویژگی های که از استویا ذکر شد جایگزین مناسبی برای افراد دیابتی می باشد.
2. شیرین کننده های مصنوعی غذایی :
شیرین کننده های غذایی مصنوعی، موادی هستند که طعم شیرینی دارند اما کالری یا کربوهیدرات قابل هضمی ندارند. این مواد اغلب به عنوان جایگزین شکر در غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شوند و می توانند برای افرادی که به دنبال کاهش کالری یا قند دریافتی خود هستند مفید باشند.
آسپارتام (Aspartame):
آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی است که توسط FDA برای استفاده در مواد غذایی تایید شده است. این ماده حدود 200 برابر شیرین تر از شکر است و از دو اسید آمینه، فنیل آلانین و اسید آسپارتیک تشکیل شده است. آسپارتام در بسیاری از نوشابه های رژیمی، آدامس ها و غذاهای رژیمی یافت می شود.
FDA ایمنی آسپارتام را برای عموم مردم تایید کرده است، اما افراد مبتلا به فنیل کتونوری (PKU) باید از مصرف آن اجتناب کنند.
آسپارتام یکی از پرمطالعه ترین افزودنی های غذایی است و شواهد علمی همچنان از بی خطر بودن آن برای انسان ها حمایت می کنند.
آسِسُلفام پتاسیم (Acesulfame potassium):
یک شیرین کننده مصنوعی است که توسط FDA برای استفاده در مواد غذایی تایید شده است. این ماده حدود 200 برابر شیرین تر از شکر است و در پخت و پز به دلیل مقاومت در برابر حرارت، جایگزینی مناسبی برای شکر به شمار می آید.
سوکرالوز ( Sucralose):
یک شیرین کننده مصنوعی تایید شده توسط FDA است که حدود 600 برابر شیرین تر از شکر است. این ماده یک جایگزین مناسب برای شکر به شمار می آید زیرا در برابر حرارت مقاوم بوده و در پخت و پز قابل استفاده است. FDA برای اطمینان از بی خطر بودن Sucralose، مطالعات زیادی انجام داده است.
نئوتام (Neotame):
نئوتام یک شیرین کننده فوق العاده قوی و تایید شده توسط FDA است که در پخت و پز به دلیل مقاومت در برابر حرارت، جایگزین مناسبی برای شکر به شمار می آید. FDA 13000 برابر شیرین تر از شکر است و جدیدترین شیرین کننده مصنوعی است. طعم شیرینی مشابه شکر دارد و در مقادیر کم استفاده می شود.با بررسی های متعدد بر روی حیوانات و انسان، بی خطر بودن آن را تایید کرده است (به جز مصرف در گوشت و طیور)
ادوانتام (Advantame):
ادوانتام یک شیرین کننده فوق العاده قوی و بسیار شیرین است که اخیرا در سال 2014 توسط FDA تایید شده است. این ماده در برابر حرارت مقاوم بوده و به عنوان جایگزین شکر در پخت و پز مناسب است. FDA با انجام مطالعات متعدد بر روی حیوانات و انسان از بی خطر بودن آن اطمینان حاصل کرده است (به جز مصرف در گوشت و طیور)
ساخارین (Saccharin):
ساخارین یک شیرین کننده مصنوعی قدیمی و بدون کالری است که در صورت رعایت شرایط خاص مصرف آن توسط FDA بی خطر اعلام شده است. 700 برابر شیرین تر از شکر است و قدیمی ترین شیرین کننده مصنوعی است. طعم تلخی دارد و اغلب در مخلوط با سایر شیرین کننده ها استفاده می شود.مطالعات اولیه روی حیوانات نگرانی هایی در مورد سرطان زایی ایجاد کرد اما تحقیقات بعدی بی خطر بودن آن برای انسان را تایید نموده است.
3. الکل های قندی:
شیرین کننده های الکل قندی گروهی از کربوهیدرات ها هستند که هم خاصیت الکل و هم قند دارند. آنها به طور طبیعی در برخی از میوه ها و سبزیجات یافت می شوند و همچنین می توانند به صورت مصنوعی تولید شوند.
زیتول یا زایلیتول (Xylitol):
یک شیرین کننده الکلی طبیعی است که از ذرت یا چوب توس به دست می آید. طعم شیرینی دارد که شبیه به شکر است، اما حدود 40 درصد کالری و قند کمتری دارد. به همین دلیل، به عنوان جایگزینی برای شکر در غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود.این ماده می تواند باعث نفخ و اسهال شود، به خصوص اگر در مقادیر زیاد مصرف شود.
سوربیتول یا گلوکزیتول (Sorbitol):
به طور طبیعی در برخی میوه ها و سبزیجات مانند توت ها، آلو و گلابی یافت می شود. همچنین می توان آن را به صورت مصنوعی از شکر تولید کرد. سوربیتول حدود 60 درصد شیرینی شکر را دارد و 2.6 کالری در هر گرم دارد، که کالری کمتری نسبت به شکر می باشد. به همین دلیل، به عنوان جایگزینی برای شکر در غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود.. این ماده مانند زیتول می تواند باعث نفخ و اسهال شود.
مانیتول یا هگزیتول (Mannitol):
به طور طبیعی در برخی از میوه ها و گیاهان یافت می شود. این ماده همچنین می تواند به صورت مصنوعی تولید شود. مانیتول به عنوان یک افزودنی غذایی، دارو و در برخی از محصولات صنعتی استفاده می شود.مانیتول تقریباً نصف شکر شیرینی دارد و در هر گرم دارای 2 کالری انرژی می باشد. این ماده نسبت به سایر الکل های قندی کمتر باعث ایجاد مشکلات گوارشی می شود.
اریتریتول (Erythritol):
اریتریتول حدود 60 تا 70 درصد شیرینی شکر را دارد، در حالی که تقریباً بدون کالری است. این ویژگی آن را به جایگزین مناسبی برای افرادی که به دنبال کاهش مصرف شکر هستند، تبدیل می کند. به طور طبیعی در مقادیر کم در برخی میوه ها مانند انگور، هندوانه و گلابی وجود دارد. همچنین می توان آن را از طریق فرآیند تخمیر قندهای گیاهی مانند ذرت و چغندر قند تولید کرد.
شما میتوانید انواع شیرین کننده های مصنوعی را از سایت رالند با بهترین قیمت تهیه کنید. جهت استعلام قیمت با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
بیشتر مطالعع کنید:آیا آسپارتام سرطانزاست؟
بیشتر مطالعه کنید:فواید و مضرات شیرین کننده مصنوعی آسپارتام