پتاسیم سوربات در صنایع غذایی یکی از ترکیبات شیمیایی است که کاربردهای مختلفی دارد. در این مقاله سعی میکنیم ضمن آن که این محصول را معرفی کنیم، به کاربردهای آن در مواد غذایی مختلف نیز اشاره کنیم. امیدوارم این نکات، اطلاعاتی کارآمد برای شما باشند.
پتاسیم سوربات چیست؟
سوربات پتاسیم یک ترکیب شیمیایی است. این ترکیب نوعی نمک سفید رنگ با فرمول شیمیایی C۶H۷KO۲ است. این ترکیب بیشتر به عنوان نگهدارنده غذا در محصولات خوراکی استفاده میشود. اما برای مراقبتهای شخصی نیز از آن استفاده میشود. در حالی که اسید سوربیک در غالب میوههای جهان برای نمونه توت موجود است. اما اسید سوربیک مورد نیاز برای تولید پتاسیم سوربات به صورت مصنوعی بیشتر تولید میگردد.
سوربیک اسید چه مادهای است؟
این اسید اسید چرب اشباع نشده است و به سادگی اکسیداسیون میشود. این ترکیب به نور ماورا بنفش حساسیت دارد و در اثر تابش آن دچار تغییر رنگ میشود.
با وجود این ماده در اکثر میوهها این ماده با کنش سنتتیک بیشتر در جهان تولید میگردد و مورد استفاده صنایع مختلف قرار میگیرد و نتیجه این فناوری مولکولی را به دست میدهد که با آن چه در طبیعت است تفاوت چندانی از منظر ساختاری ندارد.
تاریخچه کشف سوربات پتاسیم
این محصول برای اولین بار به دست فرانسویها در کوهستان روان کشف شده است. این محصول از نوعی درخت توت گرفته شده و با فرآوری تبدیل به سوربات پتاسیم گشته است. این پروسه در فرانسه برای اولین بار در سال ۱۸۵۰ اتفاق افتاد و بعدتر در کشورهای مختلف به طور گسترده استفاده شد.
چگونه از پتاسیم سوربات استفاده کنیم؟
این محصول موارد استفاده بسیاری دارد. از این محصول در نگهدارندههای مربوط به مواد غذایی استفاده میشود که می توان آن را یکی از مهمترین استفادههای فعلی این ماده در جهان به شمار آورد. پس از این کارکرد یکی دیگر از کاربردهای پتاسیم سوربات را میتوان در مواد آرایشی جست و جو کرد که توضیح آن سری کاربردها مفصل است. از جمله دیگر صنایعی که این ماده در آنها استفاده میشود میتوان به صنایع دارویی و غذای حیوانات نیز اشاره نمود.
نحوه استفاده از پتاسیم سوربات در صنایع غذایی چگونه است؟
پتاسیم سوربات با جلوگیری کردن از فرآیند رشد قارچها و کپکها و فرآیند تخمیر ماندگاری مواد غذایی را دو چندان میکند و از جمله مزیتهای مهم آن این است که FDA یا همان سازمان غذا و داروی آمریکا سلامت بودن این ماده را مورد تأیید قرار داده است. پس در نتیجه خطر آن در ایجاد بیماری ها بسیار اندک است و ترکیبی سالم برای استفاده در مواد غذایی محسوب میشود. در ادامه به بررسی صنایعی خواهیم پرداخت که سوربات پتاسیم در آنها مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله به کاربردهای این ماده در صنایع غذایی پرداخته خواهد شد.
نقش پتاسیم سوربات در جلوگیری از رشد قارچ و باکتری و مخمر
باید گفت این ماده در جلوگیری از رشد قارچ و مخمرها نقش شگفتی دارد. با استفاده از این ماده میتوان رشد قارچها و مخمرها را متوقف کرد و در نتیجه از مسموم شدن و نابودی ماده غذایی مورد نظر جلوگیری کرد. به این ترتیب مشخص است که پتاسیم سوربات توان کاهش بیماریهای حاصل از مواد خوراکی فاسد را دارد.
پتاسیم سوربات ابزاری برای حفظ رنگ و طعم و بافت غذا
این ماده می تواند برای حفظ رنگ و طعم غذا بسیار کارآمد باشد. نکتهای که بسیار دارای اهمیت است آن است که این ماده قوام محصول را حفظ میکند. از زمانهای قدیم نیز نمک به عنوان ابزاری برای حفظ کیفیت مواد غذایی استفاده میشود. لیکن میزان اندک نمک موجود در دنیا باعث شده است محصولاتی مانند پتاسیم سوربات بیشتر تولید شوند و از آنها در کنار نمک برای حفظ نگهدارندگی محصولات خوراکی استفاده شود.
پتاسیم سوربات در محصولات غذایی
چنان که گفتیم این ترکیب شیمیایی اما سالم در خوراکیهای مختلف استفاده شده است. بد نیست در ادامه به برخی از این محصولات اشارهای داشته باشیم و کاربرد آن را در هر یک از خوراکیها توضیح دهیم. البته مشخص است که استفاده پتاسیم سوربات در مواد خوراکی به همین موارد محدود نمیشود و خوراکیهای دیگری نیز وجود دارند که پتاسیم سوربات را به عنوان ماده نگهدارنده به خود میبینند.
استفاده از پتاسیم سوربات در صنایع نانوایی
این ماده در ابتدا دارای استفاده فراوان در صنایع نانوایی برای ماندگاری بیشتر و بافت بهتر نانها است. باید پذیرفت که پتاسیم سوربات از بنزوتت سدیم در مهار قارچها بسیار موثرتر است.
اما نکته دارای اهمیت در استفاده از این ماده در صنعت نانوایی میزان استفاده از آن در نان است. حد بالای استفاده از این ماده باعث میشود که طعم نان خراب شود و به سمت مزه بد گرایش پیدا کند.
حضور پتاسیم سوربات در کنسروسازی
پتاسیم سوربات در صنایع کنسروسازی نیز کاربرد دارد. این ماده در حفظ انواع کنسرو مورد استفاده است. از کنسرو نخود گرفته تا کنسرو تن ماهی می توان رد پای این ماده را جست و جو کرد. تن ماهیها به دلیل حساسیت بیشتر و کشنده بودن کپک ایجاد شونده در تن ماهی بیش از دیگر کنسروها به این ماده نیازمند هستند. اما میزان زیاد این ماده مزه آن ماهی را نیز خراب میکند.
کاربرد پتاسیم سوربات در صنایع گوشت فرآوری شده
این محصول در نگهداری گوشتهای فرآوری شده نیز دارای کاربرد فراوانی است. در نگهداری و حفظ کیفیت سوسیس و کالباس از پتاسیم سوربات بسیار استفاده میشود .این فرآورده شیمیایی از دو منظر برای محصولات گوشتی دارای اهمیت است. اولین دلیل اهمیت آن جلوگیری کردن از کپک و پیشروی مخمرها و کرم در محصولات گوشتی است که بسیار مستعد این حادثه هستند. از جانب دیگر باعث میشود کیفیت فرآورده گوشتی بهتر شده و بافت بهتری داشته باشد. نکته دارای اهمیت دیگر آن است که به دلیل قیمت بالای محصولات گوشتی خرابی آنها می تواند ضرر بسیاری را به شرکت های تولید کننده وارد کند.
سخن پایانی در خصوص نقش پتاسیم سوربات در محصولات خوراکی
چنان که تا کنون متوجه شدیم، پتاسیم سوربات به عنوان یک نگهدارنده در محصولات خوراکی مختلف استفاده میشود. به طور مثال نان و کنسروها گزینههایی هستند که پتاسیم سوربات را به خود میبینند تا ماندگاری بالاتری داشته باشند. همچنین در فرآوردههای گوشتی نیز میتوان از پتاسیم سوربات استفاده کرد تا از تخمیر و رشد قارچهای مختلف جلوگیری کرد و رنگ و بوی خوراکی را حفظ کند.
بیشتر مطالعه کنید : پتاسیم سوربات، مزایا و کاربردها در صنعت
بیشتر مطالعه کنید : عوارض پتاسیم سوربات و خطرات احتمالی